logo

Actualitat Notícies

7 claus per a estalviar en el consum elèctric després de la pujada del preu de la llum

L'augment del consum elèctric per l'onada de fred, unit a la pujada del preu del megavat en el mercat majorista, han disparat el preu de la factura elèctrica. Després de les pujades de la setmana passada i l'alça interanual del 35,8%, segons els càlculs de Facua, durant els primers 11 dies de l'any, el preu del mercat majorista escalarà demà un 2,18% més respecte al de hui, mantenint-se així per damunt dels 80 euros per megavat hora (MWh), segons l'operador Omie.

La pujada del preu de l'electricitat en el mercat majorista es deu a “la situació extraordinària d'alta demanda per l'onada de fred; la moderada producció de renovables i els preus internacionals del gas”, segons explicava Xarxa Elèctrica en el seu compte de Twitter. Aquest notable augment repercuteix en les llars acollides a la tarifa del mercat regulat o Preu Voluntari al Xicotet Consumidor (PVPC). A Espanya hi ha quasi 11 milions de clients proveïts per comercialitzadores de referència, que són les que subministren l'energia als consumidors amb PVPC. Però especialment les més afectades són les famílies més vulnerables i les llars menys condicionades per a suportar les inclemències climàtiques com la borrasca “Filomena”.

Davant aquesta situació, UCI (Unió de Crèdits Immobiliaris), entitat especialista en finançament sostenible de l'habitatge, ha elaborat una guia amb 7 claus per a estalviar en la factura de l'electricitat, sense importar la tipologia de tarifa contractada, i així ajudar a pal·liar la costa de gener d'aquest 2021.

1. Aprofitar la llum natural

Un consell molt senzill però molt eficaç és traure el major profit a les hores de llum, mantenint les cortines i persianes obertes. També és aconsellable apagar sempre la llum si no s'està utilitzant o no és estrictament necessària.

2. Bombetes LED

“La tipologia de bombetes repercuteix notablement en la factura de la llum”, explica la Unió de Crèdits Immobiliaris. Apostar per les de LED en lloc d'incandescents suposa un estalvi de més del 80%. A més, duren molt més: de mitjana 9 anys, enfront de l'any i mig de les bombetes tradicionals. Les bombetes LED també són més eficients i suposen un major estalvi que les de tipus halògenes o de baix consum. Un altre truc per a estalviar és reduir el nombre de bombetes per estades. Per exemple, es poden eliminar algunes d'aquestes bombetes o, en lloc de dos, utilitzar una sola però més potent, que consumeix menys.

3. Estalvi dispositius electrònics

“Carregar la bateria al complet i en manera avió, no deixar els aparells elèctrics en manera ‘*standby ‘per a reduir així un 10% a l'any en la factura o substituir pantalles normals per *LCD per a estalviar fins a un 37% d'energia són alguns trucs d'estalvi en l'ús de dispositius electrònics”, expliquen des d'UCI.

4. Potència real *vs contractada

“Normalment la potència elèctrica contractada és major a la necessitat real de consum d'una llar, pagant un cost superior al que realment es necessita”, subratlla la Unió de Crèdits Immobiliaris. Per això, és recomanable revisar. La manera de fer-ho és sumant la despesa de tots els aparells elèctrics de la llar i a partir d'aquesta suma contractar la potència necessària.

La calefacció elèctrica tira molt de la llum i necessita entre 1.000 – 2.000W de potència, encara que si és calefacció de baix consum, baixa a 400-800W. El forn, la llavadora i el rentavaixella són els electrodomèstics que més potència necessiten, amb 1.200–2.200W, 1.500W i 2.200W, respectivament.

5. Tarifa de discriminació horària

Totes les llars, tant amb tarifa *PVPC com a mercat lliure, poden gaudir dels avantatges de la discriminació horària. Es tracta de concentrar una gran part del consum elèctric (almenys el 30%) en una franja horària que va de les 22:*00h fins a les 12:*00h tot l'any i des de les 23:*00h a les 13:*00h a l'estiu i evitar les hores normalment més cares (14.00-17:*00h i 21.00-22:*00h). En les llars amb tarifa *PVPC, és millor concentrar el consum elèctric el cap de setmana, que sol ser més econòmic.

6. Calefaccions elèctriques

Encara que sone lògic, quants més graus, més despesa. Per cada grau menys s'estalvia entre un 7-11% de l'energia. Segons exposa UCI, la temperatura ideal està entorn dels 19-21 graus i es recomana no sobrepassar els 16° a la nit. Altres vies per a estalviar són usar termòstats automàtics de regulació de temperatura, vestir a casa amb roba concorde a l'hivern i no tindre encesos els radiadors d'estades que no s'utilitzen habitualment.

7. Ús dels electrodomèstics

Aquests aparells suposen una important despesa en la factura elèctrica i amb xicotets trucs es pot reduir aquesta quantia:

  •  El forn és un dels electrodomèstics que més consumeix, per la qual cosa si vol estalviar, és aconsellable no abusar del seu ús. En utilitzar-ho, procure no obrir-ho diverses vegades perquè perd temperatura i gasta més.
  •  Aprofite calor residual de la vitroceràmica i el foc, apagant-lo uns minuts abans que el menjar estiga llest.
  •  Evite obrir i tancar el frigorífic amb molta freqüència i mantindre'l en una temperatura de 5° per a refrigeració i -18° per a congelació.
  •  Posar la llavadora a una temperatura entre 40-60° implica un estalvi del 40%.

Consulta la notícia original ACI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías