logo

Actualitat Notícies

El consum d'energia cau a Espanya per l'aturada

La demanda elèctrica s'ha reduït entre el 5% i el 10% en els últims set dies respecte al consum previst per a aqueix període, segons dades de Xarxa Elèctrica d'Espanya (REE). La caiguda és major a Madrid, on el descens és superior al 10%, i a Catalunya. El consum ha crescut molt en les llars, però ha baixat de manera brusca en els serveis i menys en la indústria. Excepte en les intensives, on ha caigut un 8,7%, segons la ministra Teresa Ribera.

La reducció del consum d'energia elèctrica no s'ha reflectit en els preus, que ja venien mostrant temps arrere una tendència a la baixa per l'entrada en operació de major potència renovable i la no entrada de carbó, que és la tecnologia més cara. En aqueix sentit, l'últim preu del mercat elèctric, que es fixa cada dia per al mercat majorista, ha sigut de 30,43 euros *MW, un 19% menys que fa un mes. Els experts esperen, a més, que els preus de l'electricitat es reduïsquen encara més en els pròxims dies.

L'evolució de la demanda de productes petrolífers ha sigut més significativa. Segons la vicepresidenta, el querosé que utilitzen els avions s'ha reduït entre el 70% i el 80%. Les gasolines i gasoils, amb unes eixides inferiors del 14% dels oleoductes de *CLH, tenen més impacte, sobretot en gasolines. En gas natural es manté un consum similar al de la setmana passada. I en aigua, està garantida la disponibilitat del recurs, va dir aquest dijous la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, qui també va subratllar que no serà necessari adoptar mesures excepcionals com la interrupció de subministrament a la indústria *electrointensiva.

Això indica que en els pròxims dies la retallada del consum de combustible serà major. La Corporació de Reserves Estratègiques (*Cores), que s'encarrega de la quantificació de les vendes, només té dades fins a gener.

Sobre l'evolució del consum elèctric, Miguel *Duvison, director d'Operacions de Xarxa Elèctrica d'Espanya, afirma que s'aprecia que el patró de comportament està canviant, de manera que la corba de la demanda canvia la seua tendència. Durant les primeres hores del dia, es produeixen demandes més baixes de l'habitual en un dia laboral —s'atribueix a l'aturada de les empreses i les factories— i a la vesprada es recuperen i aconsegueixen nivells similars a les setmanes prèvies.

“Xarxa Elèctrica no disposa d'informació desglossada entre llars i empreses, però en vista de la forma que està prenent la corba es pot inferir que la reducció del matí respon al fet que el consum està més lligat a l'activitat econòmica i, a la vesprada, la demanda està associada fonamentalment al consum domèstic”, explica *Duvison.

Les dades de què disposa l'empresa encarregada del transport d'electricitat mostren que el sistema elèctric està funcionant correctament i la crisi del *coronavirus no està afectant el sector, almenys de moment, ni al desenvolupament normal de les seues funcions com a operador i transportista del sistema elèctric. Tampoc està en perill la seguretat, qualitat i continuïtat del subministrament. *Duvison subratlla que el sistema elèctric espanyol té una reserva de potència àmplia i, precisament en aquest moment en el qual s'observa una demanda amb tendència a la baixa, els problemes tendeixen a ser menors.

“Som conscients que, en una societat *electrodependiente, el nostre treball és crític, la nostra posició en aquesta crisi és fonamental. Com a operador del sistema, el nostre treball té per objectiu garantir que hi haja energia elèctrica en tot el país en tot moment”, incideix.

Xarxa Elèctrica ha aplicat les mesures contemplades en els protocols d'actuació per a situacions d'emergència. La companyia disposa de dos centres de control elèctric. No obstant això, per a reforçar la redundància, ha habilitat un tercer. Cadascun dels centres té total autonomia —cadascun d'ells pot fer-se càrrec per si sol de l'operació del sistema— i, a més, estan operats per equips independents.

Duvison manifesta que l'empresa ha pres totes les mesures necessàries per a treballar amb seguretat i higiene i minimitzar els riscos de contagi. No obstant això, en cas que algun operador que s'encarrega dels serveis caiguera malalt, el protocol també contempla situacions de major criticitat que garanteixen la seguretat del sistema.

Consulta la noticia original AQUI

© 2020 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías