logo

Actualitat Notícies

El consumidor contra les targetes 'revolving'
El consumidor contra les targetes 'revolving'


Ja ha sigut admesa a tràmit la primera demanda judicial de *ca­*rácter col·lectiu contra un dels productes que més rius de tinta ha alçat en l'àmbit del consum financer: les targetes de pagament ajornat, denominades 'revolving'. El jutjat mercantil número 4 de València ha sigut l'òrgan que ha fet el pas de donar llit al procés contra alguns 'plàstics' de Visa Classic, emeses per diverses entitats, a les quals se sumaran en dates pròximes altres targetes de Carrefour, Wizink i Bankinter Consumer.

La demanda ha sigut interposada per associacions de consumidors. L'objectiu és la nul·litat del sistema d'amortització d'aquestes targetes, l'aritmètica de les quals deixa als usuaris immersos en un cicle d'endeutament infinit. Moltes entitats, arran d'una fallada del Tribunal Suprem, han corregit immediatament el tipus d'interés aplicat en alguns casos.

Espiral de deute

Una targeta *revolving és un tipus de targeta de crèdit amb la qual totes les compres o moviments d'efectiu queden ajornades automàticament. D'aquesta manera, l'usuari disposa d'una línia de finançament que li permet pagar les seues compres en còmodes terminis.

Com amb qualsevol targeta de crèdit, es poden realitzar pagaments encara que el compte associat a ella estiga a zero, ja que els càrrecs en la mateixa es cobren posteriorment. I ací està el truc: si la quota triada no cobreix els interessos esdevinguts, la devolució del crèdit pot demorar-se, provocant un engordamiento del deute fins que el passiu no puga ser satisfet amb aquesta forma de pagament.

És a dir, que la quota triada per a anar retornant els diners no abast per a cobrir els interessos generats per l'elevadíssima Taxa Anual Equivalent (TAE), amb el que naix un nou deute que ve acompanyada de nous interessos.

Es genera així un bucle d'endeutament sense fi: el client, encara que es mantinga al corrent del pagament, continua devent més i més diners a l'entitat prestadora. Alguns justifiquen la decisió d'iniciar el procés judicial no sols en els alts interessos -arriben a rondar el 29%- sinó també l'opacitat en la comercialització d'aquesta mena de productes.

El consumidor defensa que aquestes targetes es converteixen en un autèntic "parany de deute" per al consumidor pel mecanisme d'amortització que contenen: combina el pagament de quotes mensuals molt reduïdes, termini indefinit i recapitalització d'interessos.

"Això no s'explica al detall en el moment de la contractació usant per a això, per exemple, un quadre d'amortització amb escenaris de pagaments a futur o simulacions que permeten comprendre al consumidor quant li costarà el préstec", denuncien.

A principis del passat mes de març, el Tribunal Suprem es va pronunciar sobre aquestes targetes, que vinculen a uns dos milions d'usuaris al nostre país i mouen 14.000 milions d'euros, segons el Banc d'Espanya. Les conclusions del màxim òrgan jurisdiccional espanyol van ser ambivalents, ja que si bé va qualificar com a usura un interés del 29%, va considerar legítims els que es queden en un 20% o lleugerament superior.

Consulta la notícia original ACI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías