logo

Actualitat Notícies

Els 'paranys' del Black Friday: la lletra xicoteta que has de llegir en les ofertes

El «Black Friday» de 2020 serà el més online dels viscuts fins ara per la COVID, però també serà una data, segons les organitzacions de consumidors consultades per EFE, en la qual caldrà mirar més amb lupa els preus per a evitar possibles abusos perquè no sempre s'apliquen grans descomptes.

Així ho ha constatat l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), que porta cinc anys controlant els preus dels establiments que més destaquen per les seues ofertes de «Black Friday».

En 2019 només van baixar de preu el 17% dels productes enfront del 29% que ho va pujar, segons el portaveu de l'OCU Enrique García, que preveu el «divendres negre» amb major incertesa, donada la situació de l'economia per la pandèmia, i amb un resultat que dependrà més que mai de si es realitzen grans descomptes o no.

«La intenció de compra pot ser menor que la de 2019. La incertesa -argumenta García- pesarà en la demanda i contrarestarà qualsevol efecte de l'estalvi que han pogut adquirir en aquests mesos algunes famílies. Hui preval la incertesa en els consumidors i això es trasllada a les seues decisions de compra, que es retarden i que dependran de les bones ofertes».

Aquest tret d'eixida a les compres de Nadal guarda enguany per la seua peculiaritat més incògnites sobre com es comportaran els consumidors, que no obstant això ja estan responent a les ofertes que s'han anticipat diversos dies.

Uns descomptes que no cal menysprear perquè, segons García, algunes empreses concentren els preus més apetibles dos o tres dies abans del «*Black *Friday».

Un 70% dels consumidors no comprarà en el «*Black *Friday» i el que ho faça es gastarà una mitjana de 174 euros, segons els resultats d'una enquesta feta pública aquest dilluns per l'OCU, que apunta també que els consumidors de més de 60 anys són els que menys pensen gastar.

Un 65% dels consumidors pensa que gastarà igual que l'any passat, el 28% diu que gastarà menys i només un 7% té pensat gastar més, i la majoria, un 51%, té pensat comprar exclusivament online i només el 15% acudirà a una botiga física en exclusiva.

Facua també ha preguntat als consumidors sobre una altra qüestió, si creuen que els comerços que se sumen al «Black Friday» ofereixen falsos descomptes en una part dels seus productes, i la resposta ha sigut similar a la d'anys anteriors: huit de cada deu creuen que la gran majoria de comerços ho fa.

Per això, el secretari general de l'organització, Rubén Sánchez, demana als consumidors que verifiquen si el que se'ls ofereix és realment una oferta, especialment en relació als productes tecnològics, com els ordinadors, que enguany poden incrementar les seues vendes per la necessitat que implica el teletreball o les classes online; una demanda, que ha fet que en els últims mesos pugen els seus preus.

«Cal monitorar els preus i comprar en els comerços que et donen confiança», segons Sánchez, qui reclama a les autoritats de consum de les comunitats, les que tenen la competència de sancionar, que desenvolupen protocols per a rastrejar el mercat i poder detectar els casos en els quals s'enganya al consumidor amb falsos descomptes.

El president de la Confederació de Consumidors i Usuaris (CECU), Fernando Moner, també considera fonamental que el consumidor minimitze riscos i acudisca a comerços i webs de confiança, i li adverteix davant un «Black Friday» -diu- amb una «alarmant» proliferació de falsificacions en internet.

El consumidor ha d'evitar deixar-se portar per preus massa baixos i parar atenció als detalls, com que les instruccions i descripció de l'article estiguen en espanyol o, si és una web desconeguda, que vinga clara la informació de l'empresa que ho embene i facilite diverses formes de pagament.

Gustavo Samayoa, president de la Federació d'Usuaris Consumidors Independents (FUCI), pensa que la pandèmia ha fet reflexionar als consumidors mitjans, que continuen mantenint el seu ús i el seu poder adquisitiu, i creu que racionalitzaran més la seua despesa i aprofitar els descomptes per a comprar productes que realment necessiten. «El superflu ja queda per a altres èpoques», assegura.

Consulta la notícia original ACI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías