Actualitat Notícies

La pandèmia fa un tomb a les denúncies dels consumidors
La pandèmia fa un tomb a les denúncies dels consumidors

Un operari de l'aeroport de Madrid-Barajas controla la temperatura a uns viatgers dilluns passat. En vídeo, *Facua presenta 6.000 reclamacions contra companyies aèries.
El coronavirus ha canviat totalment el mapa de les queixes dels consumidors i ha desplaçat a les empreses de telefonia, habitualment el sector amb més reclamacions, seguit de la banca i de la sanitat. A causa del xoc que ha suposat la pandèmia, la cancel·lació de vols després de les restriccions imposades per a lluitar contra el coronavirus i la negativa de les aerolínies a retornar l'import dels bitllets o el seu retard han protagonitzat el 22,2% de les denúncies que els consumidors han realitzat a través de *Facua durant el primer semestre de 2020. Li segueix el sector de l'oci i les vacances, amb les cancel·lacions de viatges i estades en hotels com a protagonistes, amb el 16,1%. En tercer lloc se situen les companyies de telecomunicacions, amb un 14,7% de les reclamacions, segons un informe presentat aquest dimecres a Sevilla.

En els primers sis mesos de l'any, *Facua-Consumidors en Acció ha rebut 61.154 consultes, la qual cosa suposa un 320% més que en el mateix període de 2019, quan es van registrar 19.090 consultes i es van obrir 4.896 expedients de reclamació, enfront dels 6.004 expedients que els equips jurídics de l'associació han obert en representació dels seus associats des de gener a juny d'enguany.

PUBLICITAT

 

El confinament durant l'estat d'alarma, una situació sense precedents, ha tingut un major impacte en la mobilitat i, per tant, el sector dels viatges i el turisme han sigut els més afectats. Entre el 14 de març i el 21 de juny, *Facua va registrar cinc vegades més consultes que en el mateix període de l'any anterior.

Davant la crisi del coronavirus, l'associació ha creat una plataforma d'afectats per problemes relacionats amb la situació de la qual formen part més de 8.400 usuaris, molts dels quals s'han fet socis de ple dret de l'organització perquè emprenga accions en el seu defensa.

Les aerolínies han sigut les primeres en la llista de les reclamacions per la seua negativa a retornar els diners als passatgers que no han pogut volar, amb el 22,2% del total. Després s'han situat l'oci i els serveis vacacionals, amb el 16,1%. Els negocis que reben més queixes són les agències de viatges, els hotels i les empreses organitzadores d'espectacles cancel·lats per no voler retornar els diners als seus clients.

El tercer lloc en el balanç de reclamacions l'ocupen les companyies de telecomunicacions (14,7%), a les habituals denúncies de les quals per l'alta en serveis que no corresponen amb l'oferit i problemes per a donar-se de baixa s'han sumat nombrosos casos de pujades en les tarifes dels serveis de fibra i paquets integrats, vulnerant la prohibició aprovada pel Govern durant l'estat d'alarma.

*Facua, que amb més de 240.000 socis és una de les principals associacions de consumidors de la Unió Europea, té la seua seu a Sevilla i compta amb delegacions en les 17 comunitats autònomes. Durant l'estat d'alarma ha atés als usuaris per telèfon, després de reforçar les seues línies durant el confinament, i a través d'Internet. Els 123 treballadors de l'associació han seguit treballat des de les seues cases.

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías