logo

Actualitat Notícies

Les companyies no podran tallar els subministraments a consumidors vulnerables

També s'ampliarà el bo social i es congelarà el preu de la bombona de butà

El Govern garantirà serveis públics “essencials” com els subministraments de energia, aigua i les telecomunicacions durant el període de duració de la crisi provocada pel coronavirus, prohibint així els talls d'aquests serveis als consumidors vulnerables.

En una roda de premsa després del Consell de Ministres extraordinari celebrat per l'Executiu aquest dimarts per a aprovar un Reial decret llei per a fer front a l'impacte social i econòmic d'aquesta crisi, Sánchez va assenyalar que d'aquesta manera es garanteixen “els subministraments essencials a les persones més vulnerables”.

Aquesta mesura se suma un pla per a mobilitzar fins a 200.000 milions d'euros entre fons públics i privats, una moratòria en el pagament d'hipoteques i mesures d'alleujament en el pagament de quotes per a empreses i autònoms, així com la flexibilització de ERTEs.

Terminis

La prohibició s'estén durant tot l'estat d'alarma

Així, l'Executiu prohibirà els talls de subministraments d'electricitat, gas i aigua a tots els consumidors vulnerables mentre dure l'estat d'alarma decretat per a combatre la crisi del *coronavirus.

A més, es procedirà a l'extensió del bo social, així com a la congelació de la bombona de butà i de la tarifa d'últim recurs (*TUR) de gas natural, segons assenyala la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en el seu compte de Twitter.

El reial decret del passat dissabte cap de setmana pel qual es decretava l'estat d'alarma ja plantejava que el Govern podria prendre amplis poders en matèria energètica –electricitat, gas i hidrocarburs– en cas de necessitat extrema.

En concret, feia al·lusió a les lleis del sector elèctric i d'hidrocarburs, que atorguen poders a l'Executiu en cas de situacions crítiques.

En aquesta direcció de garantir el subministrament de serveis com la llum davant la crisi originada pel coronavirus, les grans elèctriques havien ja adoptat mesures de manera voluntària a la fi de la setmana passada.

Així, Endesa ja va adoptar la decisió de no procedir a cap tall de llum per impagament en el rebut davant aquesta situació excepcional motivada per la crisi del *coronavirus.

Igualment, Iberdrola va oferir fraccionar fins a dotze mesos, i sense cost, els rebuts de llum i gas a tots els clients residencials, pimes i autònoms que ho sol·liciten per a alleujar-los de l'impacte.

*Naturgy també va posar sobre la taula ajornar el pagament dels rebuts dels seus clients pimes i autònoms i fer-se càrrec del cost dels factures de manera temporal i finançar als seus clients a sis mesos sense interessos.

© 2020 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías